Nootzakelijk

GAS: voor of tegen?

Deze week wijdde Telefacts een aflevering aan de omstreden GAS-boetes. De federale regering keurde onlangs een wetsvoorstel goed dat de strafbare leeftijd om boetes uit delen zou verlagen tot 14 jaar. De boetes, die kunnen oplopen tot €175, viseren minderjarigen. En dat lokt reacties uit.
 
  1. Maar wat houden die boetes eigenlijk in? Welk doel dienen ze? En waar staat de afkorting GAS nu weer voor? De 327, de VRT-jongerenredactie, frist ons geheugen even op.
  2. De reportage van Telefacts lokte enkele opmerkelijke reacties uit. Zo reageerde de Politiezone van Leeuw bijzonder positief:
  3. Politieleeuw
    #GASboetes in vraag gesteld, interessant filmpje op #telefactscrime niet enkel repressie in beeld gebracht, goed! @Telefacts @faroekozgunes
  4. Toch blijven vele commentatoren uit het middenveld zich verbazen over de verstrenging van de boetes. De Jeugdraad van Hasselt is ontgoocheld en spoort de bevoegde minister aan actie te ondernemen.
  5. SJRHasselt
    RT @GuntherMalin: #GASboetes nu ook voor kinderen vanaf 14 jaar, ondanks vraag tot reflectie middenveld. Hallo, minister van Jeugd?!
  6. De Vlaamse Kinderrechtencoalitie, het orgaan dat de kinderrechtenorganisaties bundelt, is ontsteld en verklaart in Knack dat vooral kinderen (lees: minderjarigen) “de dupe” zijn van de verstrengde boetes.
  7. Maar de GAS-boetes lokken ook luchtige reacties uit. De Kafkaiaanse aard van sommige gevallen van ‘overlast’ zorgt bij nogal wat mensen voor de slappe lach. Zij het een wrange lach, zoals hieronder.
  8. Keihard gelachen maar eigenlijk beangstigend. #gasboetes @StampMedia @skolgen

Plaats een reactie